V naší pekárně denně zaděláváme a ručně zpracováváme celou
škálu kváskových pšeničných, celozrných chlebů, pečiva a sladkého
sortimentu.
Vše z kvalitních surovin od prověřených dodavatelů,
bez náhražek a éček, a to tradičními řemeslnými postupy. Naše
kváskové chleby neobsahují chemické přísady ani přídavné látky, ale
výhradně chlebový kvas. Chlebový kvas vyvádíme z žitného kvásku, tak
jak bylo zvykem za dob našich dědů a pradědů. Pečeme podle rodinných
receptur a naše výrobky mají autentickou chuť domácí výroby a krásný
vzhled ruční práce.
Ruční práce provází výrobu chleba od zadělávání
těsta, válení bochníků, vložení do ošatek až po sázení pecnů do
pece. Každý kus chleba je originál díky tradičnímu umění našich
pekařů. Zásluhou řemeslné výroby si naše chleby získaly jméno a jsou
považovány za jedny z nejkvalitnějších chlebů v Moravskoslezském
regionu.
Výroba chleba, ač se to nezdá, je malá alchymie. Na kvalitě a chuti
chleba se odráží nejen výběr kvalitních surovin, ale také umění chléb
pečlivě a dostatečně dlouze umíchat, ve správném poměru přidat
vyzrálý žitný kvásek, nechat odpočinout a upéct při ideální teplotě
a délce.
Níže Vám nabízíme pár našich praktických tipů jak kvalitní chléb
poznat.
- Barva a tvar – dobrý chleba by měl být
řádně propečený a mít zlatohnědou kůrku. Může být i klidně trochu
rozpraskaný, to mu na kvalitě neubere. Právě naopak, popraskané chleby jsou
u našich zákazníků nejoblíbenější.
- Vůně – jedním z nejdůležitějších
ukazatelů dobrého chleba je jeho vůně. Chléb Vám musí vonět
příjemně – „chlebově“. Pokud chcete zažít vůni čerstvého,
právě vytaženého chleba z pece, srdečně Vás zveme do naší firemní
prodejny v pekárně.
- Poklepání zespoda – staré pekařské
pravidlo zní: když chléb po vytažení z pece poklepete zespoda, měl by
„zazvonit“, a to dutě. I to svědčí o tom, že je bochník řádně
propečen. Pro naše pekaře je toto pravidlo samozřejmostí a na kvalitě je
to zcela určitě znát.
- Složení – v jednoduchosti je síla.
Kvalitní chléb by měl obsahovat: žito, chlebovou mouku, žitný kvas, sůl,
kmín a vodu. V naší pekárně toto ctíme a proto vyznáváme hodnoty:
kvalitní čerstvé suroviny, žádná chemie a pomalý postup při
výrobě.
- Střída – když chleba rozkrojíte,
střída musí být pórovitá a elastická. Po stisknutí by se měl chléb
vrátit do původního stavu. Nerovnoměrné póry svědčí o tom, že chléb
byl vyroben ručně a přirozenou cestou. Nezlobte se proto na nás, když Vám
doma při mazání krajíce máslo zaleze do dírky v chlebu, to je právě
známka toho, že to děláme dobře.
- Cena – vždy musí odrážet náklady na
jeho výrobu a použití kvalitních surovin. Ač se to nezdá, naši pekaři
mají nelehkou profesi. Dělají vše ručně a věnují se každému
jednotlivému chlebu. Taktéž nešizené suroviny od prověřených dodavatelů
jsou dražší, přesto trváme na kvalitě za každých okolností. Chceme mít
záruku, že víme, z čeho náš chléb vyrábíme a že Vám bude stále
stejně chutnat každý den.
Přednosti našeho kváskového chleba:
- Neobsahuje chemické látky
- Skvělý zdroj vlákniny díky vysokému obsahu žitné mouky
- Obsažená vláknina napomáhá dobrému trávení a posiluje střevní
mikroflóru
- Díky přírodnímu kvásku vydrží dlouho čerstvý