Výroba

V naší pekárně denně zaděláváme a ručně zpracováváme celou škálu kváskových pšeničných, celozrných chlebů, pečiva a sladkého sortimentu.


Vše z kvalitních surovin od prověřených dodavatelů, bez náhražek a éček, a to tradičními řemeslnými postupy. Naše kváskové chleby neobsahují chemické přísady ani přídavné látky, ale výhradně chlebový kvas. Chlebový kvas vyvádíme z žitného kvásku, tak jak bylo zvykem za dob našich dědů a pradědů. Pečeme podle rodinných receptur a naše výrobky mají autentickou chuť domácí výroby a krásný vzhled ruční práce.


Ruční práce provází výrobu chleba od zadělávání těsta, válení bochníků, vložení do ošatek až po sázení pecnů do pece. Každý kus chleba je originál díky tradičnímu umění našich pekařů. Zásluhou řemeslné výroby si naše chleby získaly jméno a jsou považovány za jedny z nejkvalitnějších chlebů v Moravskoslezském regionu.

Výroba chleba, ač se to nezdá, je malá alchymie. Na kvalitě a chuti chleba se odráží nejen výběr kvalitních surovin, ale také umění chléb pečlivě a dostatečně dlouze umíchat, ve správném poměru přidat vyzrálý žitný kvásek, nechat odpočinout a upéct při ideální teplotě a délce.

Níže Vám nabízíme pár našich praktických tipů jak kvalitní chléb poznat.

  1. Barva a tvar – dobrý chleba by měl být řádně propečený a mít zlatohnědou kůrku. Může být i klidně trochu rozpraskaný, to mu na kvalitě neubere. Právě naopak, popraskané chleby jsou u našich zákazníků nejoblíbenější.
  2. Vůně – jedním z nejdůležitějších ukazatelů dobrého chleba je jeho vůně. Chléb Vám musí vonět příjemně – „chlebově“. Pokud chcete zažít vůni čerstvého, právě vytaženého chleba z pece, srdečně Vás zveme do naší firemní prodejny v pekárně.
  3. Poklepání zespoda – staré pekařské pravidlo zní: když chléb po vytažení z pece poklepete zespoda, měl by „zazvonit“, a to dutě. I to svědčí o tom, že je bochník řádně propečen. Pro naše pekaře je toto pravidlo samozřejmostí a na kvalitě je to zcela určitě znát.
  4. Složení – v jednoduchosti je síla. Kvalitní chléb by měl obsahovat: žito, chlebovou mouku, žitný kvas, sůl, kmín a vodu. V naší pekárně toto ctíme a proto vyznáváme hodnoty: kvalitní čerstvé suroviny, žádná chemie a pomalý postup při výrobě.
  5. Střída – když chleba rozkrojíte, střída musí být pórovitá a elastická. Po stisknutí by se měl chléb vrátit do původního stavu. Nerovnoměrné póry svědčí o tom, že chléb byl vyroben ručně a přirozenou cestou. Nezlobte se proto na nás, když Vám doma při mazání krajíce máslo zaleze do dírky v chlebu, to je právě známka toho, že to děláme dobře.
  6. Cena – vždy musí odrážet náklady na jeho výrobu a použití kvalitních surovin. Ač se to nezdá, naši pekaři mají nelehkou profesi. Dělají vše ručně a věnují se každému jednotlivému chlebu. Taktéž nešizené suroviny od prověřených dodavatelů jsou dražší, přesto trváme na kvalitě za každých okolností. Chceme mít záruku, že víme, z čeho náš chléb vyrábíme a že Vám bude stále stejně chutnat každý den.

Přednosti našeho kváskového chleba:

  • Neobsahuje chemické látky
  • Skvělý zdroj vlákniny díky vysokému obsahu žitné mouky
  • Obsažená vláknina napomáhá dobrému trávení a posiluje střevní mikroflóru
  • Díky přírodnímu kvásku vydrží dlouho čerstvý



© Martina bakery s.r.o., Lumírova 487/7, 700 30, E-MAIL: info@martinabakery.CZ, tel: 558 672 682 Informace o dotačních programech